Slumpmässiga inlägg


Blog Archive

(c) megastorm.se devylia @ gmail.com. Använder Blogger.
- -

PostHeaderIcon Farliga spel

Det pågår alltid en debatt om att spel är farliga för barn och ungdomar. Begås det ett mord någonstans så är det spelens fel och inte vapnens. Är det en kille som skjuter ihjäl flera på sin skola så är det inte Finlands idiotiska vapenlagar som är problemet, nej, det är det senaste GTA spelet. Att den här debatten alltid pågått vet det flesta av oss. Att den sträcker sig hundratals år tillbaka kan vi ju lätt lista ut. Extremhögern har länge haft makt på olika sätt och vill gärna behålla den makten. Det har man gjort på massor av olika sätt.

Det kanske inte började direkt när människan började tala. Jag vet inte om det fanns något klasssamhälle då riktigt. Inte på samma sätt som senare skapades. Men att hålla fattiga människor outbildade är ju en av det största maktredskap som det härskande har suttit på. Kunde man inte läsa eller skriva kunde man heller inte lära och sprida vidare kunskap. Inte konstigt då att böcker som inte var skrivna på Latin ansågs som djävulens påhitt. Bokbål, förbud och häxbränningar var alla ett sätt att hålla oss ovetande. Tack och lov så kom det en boktryckarkonst och budskapen spreds. Människor kunde för första gången själv läsa vad som stod i bibeln. Inte konstigt att många blev lack när dem kom på att kyrkan lurat dem hela tiden med sina latinska fraser.

Förbjudet att lära sig

Hur som helst, för varje uppfinning som har förenklat att sprida ordet så har makten fått backa. Fast det var inte länge sedan det ansågs vara farligt för en kvinna att ta del av det skrivna ordet. Då kunde hennes hjärna ju överhettad och hon kunde dö. Tack och lov så kämpade arbetarklassen länge och väl för att få makten att använda sig av orden. Många tycks glömma bort att det var förbjudet för en från arbetarfamilj att skola sig.  Att skola sig var till dem för dem som kom från det finare familjerna. Arbetslösheten fanns inte då på den tiden, för kanske 80 år sedan. Det var nämligen olagligt. Man skulle ha jobb till varje pris annars var det finkan som gällde.

Musiken fick samma bemötande som litteraturen hade fått. Den var ju för hemsk. Tänk att ungdomar skulle lyssna på sånger som handlade om frihet och om att göra som man ville. Och nu är det bara The beatles jag tänker på. Värre blev det sen hårdrocken kom.

TV var också ganska bespottat länge. Men den verkar ju mer som en fördumningsmedia än en kunskapskälla nu för tiden så den är det ganska tyst om. Visst blir det någon tittarstorm ibland när någon kanal råkar visa några som ligger med varandra i mörkret. Annars är det ganska tyst om TV.

Internet som hot

Det verkliga hotet idag är internet. Det fria ordet är farligare än musik och film. På internet kan vem som helst tycka vad den vill. Här får orden härja fritt. Här måste till och med gamla högerspöken kalla sig arbetspartier för att man inte ska genomskåda dem. Jag tror att internet inte kommer kunna stoppas. Kunskapen ska vara fri och kunskap ska spridas. Åsikterna likaså. Bara man tänker efter. Lika viktigt att vara kritisk idag som för 20 år sedan. Tro inte på det man läser. Se vem som ligger bakom. Vad har Svenskt Näringsliv för syfte med att sponsra moderaternas valkampanj? Varför sponsrar LO sossarnas?

Och TV-spelandet då. Jo, det är mycket lättare för makten att skylla på TV-spel än på det rådande samhällsklimatet vi har idag. Är det någon som skjuts så är det inte samhällets fel. Det är TV-spelen. Vapenlagar, fattigdom, brist på socialvård, medmänsklighet och någon djävla jävlaranamma verkar det inte vara tal om. Förutom Kristdemokraterna som ska göra etik och moral till en lag.

Politiken idag skyller hellre ifrån sig än att ta sitt ansvar. Det är någon annans fel hela tiden. Vi vill ha makten, men maktens ansvar vill vi inte ha. Vi vill bestämma över människor välbefinnande (eller brist på den) men om det går åt helvete då hittar vi felen någon annanstans.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Nya kommentarer

Tävling


Follow megastormse on Twitter

Gillar ni den nya desingen på megastorm?

Världens bästa tyckare

Blogger TemplatesTop Commentators Widget for Blogger